Vårdförbundet höll en manifestation på Segels torg i Stockholm i helgen.

Sköterskor får vänta på att strejka

Klockan 12.00 på måndagen drar sjuksköterskestrejken igång.

3 500 sjuksköterskor i nio landsting skulle gå ut i strejk för högre lön, men långt i från alla sjuksköterskor som varslet omfattar kommer att gå i strejk på måndagen.

Orsaken är att fler landsting - bland dem Landstinget Västmanland - har anmält varslade strejkåtgärder som de anser riskerar patienters liv och hälsa.

Det kan vara ett medvetet drag från arbetsgivarna, menar Ingrid Frisk, vice ordförande för Vårdförbundet: 

– Jag vet inte om det är en medveten strategi från arbetsgivarens sida, men vi kan ju undra varför det är så många som hamnar i nämnden på en gång, säger Ingrid Frisk till Ekot.

En nämnd - där Västmanlands landshövding, Mats Svegfors, är ordförande - ska nu avgöra om delar av den varslade strejken är samhällsfarlig.

Först klockan 14 på måndagen träffas nämnden för första gången för att ta ställning till eventuella samhällsfaror, och det får ta två veckor innan beslut kommer.

Utöver anmälningarna om samhällsfara har Vårdförbundet tagit emot runt 200 dispensansökningar från arbetsgivarna.

Så exakt hur många av de 3 500 sköterskor som varslats som nu faktiskt går ut i strejk är oklart.

Fem av nio berörda landsting har gjort anmälningar om att strejken kan vara samhällsfarlig och riskera patienters liv och hälsa: landstingen i Halland, Stockholm, Värmland, Västmanland och Region Skåne.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".