Sjuksköterskestrejken igång

Sjuksköterskestrejken har nu inletts i flera landsting runtom i landet, bland annat Västmanland.

Det innebär bland annat att nästan alla planerade operationer vid Centrallasarettet i Västerås ställs in, en del vårdavdelningar stängs, flera familjeläkarmottagningar berörs också.

I ett par fall har arbetsgivaren, landstinget Västmanland, anmält strejken som samhällsfarlig och fram tills dess att en central nämnd har avgjort saken fortsätter dom som är varslade att arbeta.

Det gäller dels sjukvårdsupplysningen, dels mikrobiologiskt centrum, som exempelvis kontrollerar om tappat blod är fritt från sjukdomar.

På måndagen träffades de strejkande på Aros Congress Center i Västerås.

- Vi hoppas ju på att vi nu får den genomslagskraft som det var tänkt i den här strejken, säger Björn Gustavsson, ordförande för Vårdförbundet i Västmanland.

Men det finns sjuksköterskor som inte är nöjda med strejken. Distriktssköterskan Kristoffer Holmström tror inte att strejken kommer att ge något.

- Jag är såpass gammal så jag har varit med tidigare och av erfarenhet vet jag att det innebär absolut ingenting, utan vi kommer att gå tillbaka så småningom med svansen mellan benen och that’s it, säger Kristoffer Holmström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".