Lastbilschaufförer höll tyst minut för att hedra mördad 10-åring

Klockan elva på måndagsförmiddagen stannade många lastbilschaufförer sina bilar för att hålla en tyst minut och hedra minnet av den mördade 10-åriga flickan från Stjärnsund i Dalarna.

Detta för att visa att de tar avstånd från det som den 42-årige man som själv var lastbilschaufför erkänt att han gjort.

Vid Åkarnas hus i Västerås gjorde lastbilschauffören Mattias Olofsson ett stopp tillsammans med flera andra kollegor, och så här sammanfattade han sina tankar och känslor efter den tysta minuten:

- Jag tycker det är för djävligt rent ut sagt. Det är hemskt det som har hänt. Han hoppades att manifestationen skulle visa andra människor vad lastbilschaufförer tycker om sådana här saker.

- Ofta är vi ju lite enstöringar och sitter i hytten så man pratar inte så ofta med oss, sa Mattias Olofsson.

Lastbilschauffören Ola Eklund tyckte att markeringen med tyst minut inte enbart angår lastbilschaufförer utan hela samhället för att markera ett avståndstagande mot våldet. Strax innan klockan elva sa han så här:

- Jag känner med familjen. Det får jag lov att säga för det är ju tragiskt det som har hänt, verkligen.

Han tyckte det var bra att yrkeskåren tagit initiativ till den här manifestationen.

Känner ni er utpekade som yrkesgrupp?

- Det har väl blivit lite mycket långtradare- och lastbilschaufförer runt om i medierna, tycker jag nog som kanske känns lite utpekande. Men jag hoppas inte att de flesta känner på det viset.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".