Rekordlång rättegång upp i hovrätten

Idag startar hovrättsförhandlingarna mot en utpressarliga som i februari fick sina domar efter en av de mest omfattande rättegångarna någonsin vid Västmanlands tingsrätt.

13 personer stod åtalade och tio av dem dömdes.

Den rekordlånga rättegången i tingsrätten höll på från juni till december förra året. Det handlade om en liga där de inblandade åtalats för att med hot och misshandel tvingat eller lurat tills sig miljonbelopp.

Tingsrättens dom kom i slutet av februari. Ligans huvudman, en 48-åring, dömdes av tingsrätten till tre och ett halvt års fängelse för bland annat utpressning. En 19-åring dömdes till ett och ett halvt års fängelse för bland annat utpressning och grov misshandel. Ytterligare 7 personer dömdes till fängelse med straff från 8 månader upp till 1 år och 3 månader, för utpressning, försök till utpressning, övergrepp i rättssak med mera. En person dömdes till villkorlig dom och tre personer frikändes i målet som alltså var ett av Västmanlands tingsrätts mest omfattande någonsin.

Domen öveklagades sedemera av såväl åklagaren, tilltalade och målsägande och nu ska målet alltså avgöras i hovrätten. Rättegången blir lång även där. Den ska pågå ända till 9. oktober.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista