Västerås

Länsrätten i Västmanland läggs ner

Snart flyttar Länsrätten i Västmanland ihop med Västmanlands tingsrätt i nya lokaler i Västerås. Trots det föreslås nu att Länsrätten i Västmanland läggs ner. 27 anställda erbjuds jobb i Uppsala.

Länsrätten i Västmanland försvinner och läggs ihop med länsrätten i Uppsala, som också får halva Gävleborgs län och halva Dalarna.

Det är innebörden i ett förslag som regeringens utredare lägger fram på Valborgmässoafton.

Förslaget kommer bara en kort tid innan Länsrätten i Västmanland ska flytta till helt nya lokaler i Västerås, tillsammans med Västmanlands tingsrätten.

Flytten till de nybyggda lokalerna sker efter sommaren.

Länsrättens chef, lagman Leif Gäverth, tycker att det är synd att de inte blir långvariga i de nya lokalerna.

Trots det har han förståelse för argumenten bakom förslaget.

Domstolssekreterare Anneli Marklund och rådman Kristina Jaros-Åberg tycker att nedläggningsbeskedet är tråkigt, särskilt mot bakgrund av att man inte ens hunnit flytta in i de nya lokalerna:

– Tidpunkten för det här förslaget är inte alls väl vald.

Länsrättens 27 anställda har fått information om nedläggnignshotet, och erbjuds jobb i Uppsala i stället.

Länsrätten är en allmän författningsdomstol som handlägger mål som bland annat handlar om tvister mellan enskilda personer och myndigheter.

Det kan exempelvis handla om skattemål eller en tvist med Försäkringskassan, kommunen eller socialnämnden.

Idag finns 23 länsrätter runt om i Sverige, men enligt det förslag som läggs fram om en vecka ska antalet krympas från 23 till tio.

Länsrätten i Västmanland är alltså en av dem som försvinner.

Förutom i de tre storstäderna Stockholm, Göteborg och Malmö blir länsrätterna kvar i Jönköping, Linköping, Örebro, Växjö, Uppsala, Sundsvall och Umeå.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".