Början av en allé som kan behöva hjälp.

Vill du rädda en gammal allé?

Du som äger en allé kan för andra året i rad få 15 000 kronor i allébidrag från länsstyrelsen.

Dock finns en hake, du måste även själva lägga till 15 000 kronor för att få bidraget.

- Om vi inte gör någonting nu så kommer vi att förlora våra alléer. Det här är en början i alla fall. Nu finns det en möjlighet att få hjälp att plantera dit ett nytt träd eller beskära de som finns om det behövs, säger naturvårdshandläggaren Inga-Lill Nyberg på länsstyrelsen. Hon är rädd att vi bara har små alléer kvar i länet i framtiden.

- Det vore jättesynd, höga biologiska värden förknippas med alléer. Där bor massor av insekter, mossor, lavar, fladdermöss, fåglar och andra smådjur. Det är många som hittar en fristad i en allé.

Länsstyrelsen tycker att det genom åren gjorts för lite för att restaurera länets alléer. De flesta är flera hundra år gamla och behöver beskäras och pysslas om.

Intresset för att restaurera alléer har varit svalt, förra året fick tio personer bidrag, hittills i år har det bara kommit in sex ansökningar. Nu länsstyrelsen förlängt ansökningstiden till den 23 april och önskar att fler hör av sig.

- Vi hoppas att det ska rassla till lite här nu på slutet. Vi vill ju inte ha några pengar kvar, säger Inga-Lill Nyberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista