Sjukskrivningar minskar av fritt vårdval

När vårdval Västmanland infördes i länet var det efter en modell som redan fanns i Halland. Nu ser föregångaren med det fria vårdvalet ut att, i stort sett, fungerat bra.

Under tisdagen presenterades en delrapport i en utvärdering av Vårdval Halland.

- Det jag tycker är spännande och intressant att se är att man har fått fler vårdenheter att välja emellan i Halland. det är privata vårdenheter som har valt att etablera sig här. Vi kan också se att hallänningarna verkar vilja välja, säger ekonomie doktor Gert Paulsson vid Lunds universitet, som ansvarar för utvärderingen.

I Halland betyder det fria vårdvalet att invånarna sedan drygt ett år tillbaka får välja sin egen vårdcentral, landstingsägd eller privat. De får sedan betalt efter hur många som har listat sig där.

I förra veckan föreslog en statlig utredare att alla svenskar på sikt ska få rätt till ett fritt vårdval inom primärvården.

Det har funnits farhågor om att ett fritt vårdval kan leda till att läkare blir extra generösa med att sjukskriva patienter eller skriva ut medicin för att ställa sig in hos sina patienter. I sin utvärdering ser Gert Paulsson inga tecken på att farhågorna har besannats.

- Sjukskrivningarna har gått ner med ungefär nio procent, säger han.

Gert Paulsson menar att dagens ersättningssystem inte är helt rättvist mot vårdcentraler i områden med mycket sociala problem. Där brukar vården kosta mer, bland annat för att utlandsfödda kan behöva tolkhjälp.

Gert Paulsson menar också att det kan behövas ökade styrmedel för att vårdenheterna i Halland ska kunna leva upp till målet om att ta ett helhetsansvar för hälsan hos sina listade invånare.

- Patienternas otrohet är ganska stor. Man kan plocka runt på andra vårdenheter istället för på sin egen och man går till länssjukvården direkt, säger utredaren.

Gert Paulsson poängterar att hans utvärdering gäller Halland. Han kan inte säga något om hur det fria vårdvalet fungerar i Västmanland och Stockholm.

Gert Paulsson ska studera utvecklingen av Vårdval Halland i ytterligare två år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista