Ängsö - Västerås

Oro för framtiden för naturreservat

Bland de boende på Ängsö, öster om Västerås, sprids nu en oro över vad som ska hända med slottet och naturreservatet i framtiden. Om ett och ett halvt år är Westmannastiftelsens pengar, som ska gå till skötsel av området slut och idag vet ingen vad som kommer att hända med Ängsö i framtiden.

En av de som oroas är Fredrik Piper, vars familj sålde Ängsö till Västerås stad på 70-talet med löfte om att naturreservatet skulle skötas om.

- Det finns en stor oro, framför allt bland de bofasta på ön. Det vore ju en katastrof för naturreservatet om man styckade upp det, vilket det har pratats om, säger Fredrik Piper.

Det finns framför allt en rädsla för att man häver det styckningsförbud som finns idag och som går ut i maj i år, och låter folk köpa mark och bygga hus. Allt för att få in pengar. Då är naturreservatet med gammal orörd bebyggelse och unika natur förstörd, menar många.

Det är Westmannastiftelsen som har ansvaret för Ängsö. Den får bara in pengar genom hyror och arrenden av de som bor på Ängsö, och det ger omkring 2 miljoner per år. Men kostnaderna ligger redan idag på 6 miljoner.

Stiftelsen hette tidigare Westmannaturism och kommunerna och landstinget var ägare. Men de var missnöjda med stiftelsens arbete och drog sig ur, då försvann även bidragen. Nu har Landstinget Västmanland, Västerås stad och Länsstyrelsen startat en utredning om vad som ska hända med Ängsö, men det tar minst ett år innan den är klar.

Staffan Lind bor och verkar på Ängsö, och hoppas på en förvaltare som har råd och möjlighet att driva ön vidare. Att underhålla naturen och de byggnader och resurser som finns på ön.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".