Moderata kommunalrådet Elisabeth Unell.
västerås

Miljonsatsning på Västerås vägnät

I år ska Västerås satsa 10 miljoner extra för underhåll av gator och vägar. En miljon av summan ska användas till gång- och cykelvägar. Elisabeth Unell, moderat ordförande i kommunstyrelsen, anser att det här är en akut åtgärd. Kommunstyrelsen tar beslut på sitt sammanträde under onsdagen.

- Det handlar om att vi ger pengarna till tekniska nämnden som då få gå igenom de mest eftersatta platserna i staden och se till att vi får bättre kvalitét på vägarna i Västerås, och det är en engångsinsats, säger Elisabeth Unell till P4 Västmanland.

- Sedan finns det alltid andra saker att lägga pengar på, det gäller att prioritera, och det är vårt ansvar som politiker att prioritera och vi har sett de signaler som har varit, det här bristande underhållet. Nu måste något göras, annars kommer det att kosta ännu mer på längre sikt, säger Elisabeth Unell.

Behovet av beläggningsunderhåll är är beräknat till 19 miljoner om året för att man ska kunna behålla en oförändrad standard på gatunäten. I år satsar Västerås den ordinarie budgeten på 14 miljoner, men det täcker bara två tredjedelar av behovet. sedan finns också mycket underhållsskuld.

Enligt en konsututredning är skuldens storlek 77 miljoner. Så de extra 10 miljonerna som nu anslås täcker bara en liten del av behovet.

- Vi börjar beta av det här, men det är en stor skuld så det tar lång tid, säger Elisabeth Unell.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".