Ängsö

Länsstyrelsen lugnar oro om Ängsö

Det finns en oro på Ängsö utanför Västerås för att marken ska styckas upp och säljas och att naturreservatet ska förstöras av ny bebyggelse. Och enligt länsrådet Håkan Eriksson finns det ett stort tryck - men han ser ingen anledning till oro just nu.

Om ett och ett halvt år är de pengar som ska användas till underhåll av Ängsö slott och naturreservat slut.

Ängsö ägs av Westmannastiftelsen, som har ansvar för skötseln av naturreservatet och slottet.

Men redan idag går man fyra miljoner kronor back varje år.

Nu har man tillsatt en arbetsgrupp bestående av landstinget, länsstyrelsen och Västerås stad som ska komma fram till vad som ska hända med Ängsö i framtiden.

Länsrådet Håkan Eriksson företräder länsstyrelsen i arbetsgruppen, och enligt honom finns det ett stort tryck på stiftelsen att stycka upp marken och sälja den.

– Det finns ett mycket stort intresse kring detta område, det är många som vill köpa mark där, säger Håkan Eriksson till P4 Västmanland.

Enligt Naturvårdsverket har det aldrig hänt att man har styckat och sålt mark i naturreservat för att det fattas pengar.

Vad krävs då för att man ska få exploatera mark på Ängsö?

– Det finns ingenting som motiverar att vi skulle fatta beslut om en avstyckning idag, säger Håkan Eriksson.

– Vi är alldeles övertygade om att med ett gott samarbete med staten centralt och med landstinget så borde vi kunna hitta en långsiktig lösning, som innebär att det här området aldrig kommer att styckas upp, säger Håkan Eriksson till P4 Västmanland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".