Akutmottagningen i Västerås är ett av fyra ställen dit patienterna i länet hänvisas när Hälso- och sjukvårdsupplysningen slutar svara.

Sjukvårdsupplysningen svarar inte - går i strejk

På fredag tas personalen på Hälso- och sjukvårsupplysningen i Västmanland ut i strejk. Men patienterna i länet ska inte lämnas i sticket, enligt landstingsledningen.

Patienter som behöver råd och hjälp kan under kvällar, nätter och helger vända sig till antingen Familjeläkarjouren på Oxbacken i Västerås, akutmottagningen vid Köpings närsjukhus, akutmottagningen vid Centrallasarettet i Västerås, eller - om man har svårt sjuka barn under 18 år - till barnakutmottagningen vid Centrallasarettet i Västerås.

- Det är viktigt att befolkningen nu förstår att man noga måste överväga huruvida man behöver uppsöka sjukvården eller inte, säger Christina Jogér till P4 Västmanland.

För att klara detta planerar Landstinget Västmanland att ta in extra personal, något som kanske kan verka märkligt vid en strejk.

– Huvudsaken är att man är överens med Vårdförbundet, säger landstingsdirektör Rolf Forsström.

– Åtgärderna vi gör försöker vi i största möjliga utsträckning att göra tillsamman med Vårdförbundet, säger Christina Jogér till P4 Västmanland.

– Vårdförbundet har naturligtvis en förståelse för att uppgiften är just att värna patientsäkerheten, avslutar Christina Jogér.

Överenskommelsen mellan Landstinget Västmanland och Vårdförbundet

Mikrobiologiska laboratoriet

Vårdförbundet justerar det lagda varslet från två till sex biomedicinska analytiker i tjänst vardagar samt normal bemanning under helger. Gäller från torsdag 24 april kl 08.00.

Hälso- och sjukvårdsupplysningen 

Den akuta sjukvården organiseras så att samtliga patienter i länet under kvällar, nätter och helger hänvisas till:

·      Familjeläkarjouren i Västerås (Oxbacken)

·      Akutmottagningen vid Köpings närsjukhus

·      Akutmottagningen vid Centrallasarettet

·      Barnakutmottagningen vid Centrallasarettet för svårt sjuka barn

Förändringen gäller från fredag 25 april kl 16.00.

Hemsjukvården i Västerås.

Landstinget kommer att begära dispens för patienter inom hemsjukvården med särskilda behov, t ex insulin, såromläggningar, waran, medicindocering, injektioner samt delning av medicin. Vårdförbundet lokalt stöder dispensen inför centralt beslut.

(Källa: Landstinget Västmanland)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista