Västerås

Bedrägerihärva med anknytning till kriminellt MC-gäng

Polisen i Västmanland har nystat upp en stor bedrägerihärva. Efter en omfattande polisutredning har nu sex personer anhållits, misstänkta för grova bedrägerier riktade mot olika finansbolag. Huvudmannen har anknytning till kriminella motorcykelkretsar.

En 23-årig västeråsare tros var huvudman i härvan. Enligt polisen har han anknytning till kriminella motorcykelkretsar.

Mannen är tidigare dömd för bland annat rån, misshandel och stöld.

De anhållna har framför allt sysslat med bedrägerier i bilbranschen.

Man har sålt bilar till varandra och sedan värderat upp dem. På så sätt har man kunnat belåna bilarna utöver deras egentliga värde hos olika finansbolag, och det handlar om stora belopp.

Man har även använt utomstående personers namn i affärerna; de har helt ovetande stått som köpare till olika bilar.

Flera personer har slagit larm när de fått besked om att kreditförfrågan gjorts i deras namn. Då har ansökningar om ytterligare lån kunnat stoppas.

En av de anhållna, en 24-årig västeråsare som har ett serviceföretag i bilbranschen, har också använt sitt företags namn i luftaffärerna. Detta för att öka trovärdigheten och underlätta att få lån.

Även en bilhandlare på Gotland har anhållits. Han misstänks att mot provision ha deltagit i luftaffärer där gamla bilar uppvärderats och blivit som nya.

Bland de anhållna finns också en 30-årig västeråsare som ställt upp med sitt namn i bilaffärer.

Även en flickvän och en kvinnlig släkting till den 23-årige huvudmannen har anhållits. De misstänks ha hanterat pengar som flutit in vid bedrägerierna.

Utredningen, som har pågått under en längre tid vid Eko-roteln och roteln för grova brott vid Polisen i Västmanland, väntas svälla ytterligare.

Under torsdagen ska åklagarkammaren besluta om de misstänkta ska begäras häktade.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".