JK har fattat beslut om skolors rätt att neka politiska partier tillträde.
Köping/Sala/Fagersta

Skolor som slapp JK-kritik gjorde ändå inte rätt

Karlbergskolan i Köping kritiseras ju av Justitiekanslern, JK, för att nationaldemokraterna nekades att ställa upp ett bokbord och dela ut flygblad på skolan.

Tidigare i år valde JK att inte utreda liknande anmälningar mot Kungsängsskolan i Sala och Brinellskolan i Fagersta.

Men enligt Magnus Hermansson, handläggare hos JK, betyder inte det att skolorna har handlat rätt.

Fyra anmälningar har inkommit till JK angående att nationaldemokraterna blivit nekade att anordna bokbord och sprida flygblad på olika skolor.

Anledningen till att tre av anmälningarna aldrig prövades var att anmälningarna var så lika varandra att Justitiekanslern inte ansåg det nödvänligt att pröva allihop.

Det justitiekanslern nu fastslår genom sin kritik mot Karlbergskolan i Köping är att det är fel av en skola att neka ett polistiskt parti tillträde på grund av de åsikter som partiet har.

Det med hänvisning till att yttrandefrihetsgrundlagen har så stark ställning i Sveriges lagstiftning, och det är en ståndpunkt som nu blir till princip för liknande fall i framtiden.

Men enligt Magnus Hermansson, handläggare hos JK, finns det fortfarande tillfällen då skolor kan säga nej till politiska partier.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".