Borgerlig begravning - en sak för kyrkans begravningsbyrå?

Svenska kyrkans begravningsbyrå i Fagersta arrangerar också borgerliga begravningar. Men det finns kritiska röster inom de egna leden.

Svenska kyrkan bedriver sedan tre år tillbaka begravningsbyrå i Fagersta. Även Kungsörs församling har följt efter.

Men verksamheten är omtvistad både inom kyrkan och utanför.

En del av den interna kritiken gäller att kyrkans begravningsbyrå också arrangerar borgerliga begravningar.

Kyrkoherde Markku Wendelius i Badelunda församling i Västerås är en av kritikerna.

Han menar att kyrkan konkurrerar ut sig själv när man arrangerar borgerliga begravningar.

Att fira gudstjänst är en av grundpelarna i en församling, men trots det hjälper kyrkans begravningsbyrå aktivt till att ordna en ceremoni utanför kyrkan.

– Jag säger inte att en borgerlig begravning behöver vara någonting sämre för den människa som deltar i den. Jag säger bara att vi i kyrkan inte har någon anledning att jobba med det, utan det gör andra bättre, säger kyrkoherde Markku Wendelius i Badelunda.

– Men driver vi då en begravningsbyrå så blir ju det ändå följden, för jag kan ju inte stå i dörren till begravningsbyrån och säga ”jaha, du vill ha en kristen begravning, okej, då kör vi - men du vill ha någonting annat då får du gå till någon annan”, säger Markku Wendelius.

Men kyrkoherde Henrik Rydberg i Västanfors tycker att det är helt naturligt för kyrkans begravningsbyrå att ta uppdrag, även om själva begravningsceremonin sedan hålls av någon annan, utanför kyrkan.

– Det är egentligen inte svårare än att vi på våra caféer serverar kaffe också till muslimer och till icke-troende och till folk som har gått ur kyrkan, , säger Henrik Rydberg. 

– Däremot skulle det vara konstigt om vi sa ”nej, vi kan bara sälja kistor och transportera döda människor ifall de sedan vill ha en kyrklig begravning”. Det skulle vara konstigt, det skulle inte vara speciellt aptitligt, säger Henrik Rydberg.

Henrik Rydberg får stöd av den förre biskopen i Västerås stift, Claes-Bertil Ytterberg.

– Man tror att en kristen skomakare ska göra skor med kors på. Men han ska inte göra skor med kors på, han ska göra bra skor. En kristen begravningsbyrå ska se till att det blir kvalitet på själva jobbet, det tycker jag är det viktiga,  säger Claes-Bertil Ytterberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".