västerås

Premiär för byggnadsvårdsläger

I juni i år äger det första byggnadsvårdslägret i länet rum på Aggarön i Mälaren. Då får du lära dig att renovera en 1800-talslada med loge, samtidigt som du träffar likasinnade från hela landet som brinner för att bevara gamla byggnader och den byggteknik man använde förr.

En av de fyra handledarna är Anette Wiström, och hon förklarar varför hon tycker att det här är viktigt:

– Det är väl för att just kunskapen om byggnadsvård inte ska försvinna. Förr vårdade man sina byggnader, man visste hur man skulle underhålla dem på rätt sätt, med gamla metoder och material.

Den kunskapen får inte försvinna, säger Anette Wiström.

Det är Svenska byggnadsvårdsföreningen som arrangerar lägret, som är ett av tolv läger runt om i Sverige i sommar.

Kursen tar emot 10-12 deltagare och kostar upp till 4 000 kronor för tio dagar. Då ingår bland annat boende, mat och föreläsningar.

Det är första gången man anordnar ett läger i Västmanland.

Det är en 1800-talslada med tillhörande loge på ett fiskarboställe som behöver pysslas om.

Intresset för de här kurserna ökar, inte bara i Sverige utan i hela Europa.

Genom byggnadsvårdsföreningen kan man, förutom att gå någon av de tolv kurser som finns i Sverige i sommar, även gå kurser i Frankrike, Storbritanien och Norge. Och intresset för kurserna är stort, flera av dem är redan fullbokade.

– Man har väl börjat inse det värdefulla i den äldre byggnadstekniken. Det finns ju byggnader från både 1600- och 1700-talet som man kan bo i än i dag, om man sköter om dem på rätt sätt, säger Anette Wiström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".