sala

Tuffa tider väntar i Sala

Förra året gick kommunen med 21 miljoner kronor i vinst, men i år och nästa år blir det betydligt sämre. Kommunalrådet Carola Gunnarsson (c) ser flera orosmoln, framför allt att kommunens nettokostnader ökar mer än intäkterna

- Det är naturligtvis inte en utveckling som man kan tillåta i en kommun, säger Carola Gunnarsson. Därför drar kommunen nu i bromsen.

För att klara budgeten för 2008 och 2009 läggs en del investeringar på is. Det gäller framför allt en planerad ombyggnation av Ringgatan, som skulle ha kostat över 20 miljoner kronor.

- Den tar vi ur investeringsbudgeten och konstaterar att det får vi göra senare när ekonomin ser bättre ut, säger Carola Gunnarsson.

Men några investeringar ska ändå göras. Det gäller att bygga nya förskolor, bygga om skolor och att bygga om köken i förskolor, skolor och äldreboenden. Men Carola Gunnarsson konstaterar samtidigt att kommunens tillväxt minskar och att Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden beräknas gå med nio miljoner i underskott i år. Därför blir det, trots åtstramningen, tufft att hålla budgeten på plussidan.

- Just nu ser prognosen mycket ansträngd ut för 2008, i stort sett ett nollresultat är vi på nu. Så här har vi en utmaning under resten av året att hantera de här frågorna så att vi inte hamnar på minus. Det kommer att bli tufft för alla medarbetare och politiker att hantera den situationen, säger Carola Gunnarsson till P4 Västmanland.