norberg

Församlingar - miljöbovar utan att veta om det

Många församlingar i Västerås Stift är miljöbovar utan att veta om det. Just nu pågår ett arbete där församlingar får hjälp att sänka sin energiförbrukning. Norbergs församling har redan fått hjälp och komminister Per-Arne Bengtsson som ger ett par exempel på vad församlingen gjort för miljöförbättringar.

- Bland annat fick vi lära oss köra ecodriving. Det var ganska kul att sänka sin egen bensinförbrukning med två deciliter hur lätt som helst, med samma bil. Bara en sådan enkel sak som belysningen på kyrkan som gick från 8 000 watt per belysningstimme till 750 watt, berättar Per-Arne Bengtsson.

Den som gått igenom hur Norbergs församling fungerar rent energimässigt är miljökonsult Peter Lind i Norberg. Förutom ecodriving och kyrkans belysning tog han sig också an församlingens gräsklippare och byggde om dem till etanoldrift. Han är nu anställd på halvtid av Västerås Stift i år och nästa år för att hjälpa fler församlingar. Hittills har han besökt 10-15 församlingar och han säger att det främst är en sak som inte fungerar:

- Icke fungerande värmesystem kostar mycket pengar, säger Peter Lind. Enligt honom kan en församling spara 10-15 procent av uppvärmningskostnaden om värmesystemet trimmas in på rätt sätt. Han ska nu besöka ytterligare 85-90 församlingar under 2008 och 2009.