Fler sjuksköterskor ut i strejk idag

Vårdstrejken fortsätter och är nu inne på sin tredje vecka. Idag tog vårdförbundet ut ytterligare 4 400 sjuksköterskor i strejk och totalt strejkar 7 150 av vårdförbundets medlemmar.

I länet berörs bland annat vårdcentralen på Viksäng, Irsta, Bäckby, Hemdal, Herrgärdet och Oxbacken i Västerås, Ullvi-Tuna i Köping samt Hallstahammar av vårdförbundets strejk.

Utanför familjeläkarmottagningen på Viksäng gick distriktsköterskorna Kristoffer Holmström och Lotta Living strejkvakt idag, och de har svårt att se ett snart slut på konflikten.

– Ingen aning faktiskt, de ska ju börja prata imorgon. Att de ska börja förhandla också. Det har de inte gjort än. Ja att det ska bli något konstruktivt av det hela. Vi tycker ju inte att det är roligt att stå strejkvakt på det här sättet. De som är inne på skyddsarbete får jobba jättemycket och hårt och vi som strejkar står utanför och får inte jobba, säger Lotta Living till P4 Västmanland.

Det här är strejkens tredje vecka, men är det tillräckliga åtgärder som vårdförbundet har tagit till för att det ska hända något?

– Ja har de tagit i tillräckligt, svårt att säga! Jag kan se på de finska kollegorna och de hotade att säga upp sig allihopa. Det var ju effektfullt, men det är inte det här. Men jag vet inte vad jag ska svara på frågan om de tar i eller inte, säger distriktssköterskan Kristoffer Holmström som jobbar på vårdcentralen i Irsta.

Vårdförbundet kräver högre löner för sina medlemmar som man anser generellt är underbetalda med tanke på utbildning och ansvar.

Distriktssköterskan Lotta Living som har arbetat som sjuksköterska i 34 år tjänar idag 23 900 kronor och Kristoffer Holmström tjänar efter 30 år i yrket 24 300 kronor i månaden.