Just nu

Skinnskatteberg

Besparingar på Bergslagens Folkhögskola

Besparingarna på Bergslagens Folkhögskola i Skinnskatteberg är nu klubbade. Det handlar både om uppsägningar av personal och om nedläggning av en av skolans profilutbildningar.

Av skolans 22 anställda tvingas sju eller åtta sluta, det handlar om lärare och servicepersonal, berättar skolans rektor Arent Persson.

Dessutom läggs Konstlinjen ner från och med höstterminen. Arent Persson säger att åtgärderna var nödvändiga för skolans överlevnad.

- Den kalkyl vi gjorde innan de här förhandlingarna var ju att om vi inte skulle göra några förändringar skulle slutresultatet bli att vi hade ett underskott på någonstans mellan 6,5 och 7 miljoner kronor, säger Arent Persson.

Rektorn räknar nu med att ekonomin är i balans efter besparingsåtgärderna.

Henry Lehto är teaterlärare på folkhögskolan. Han är för det första kritisk mot att landstinget tog sin hand från skolan - och för det andra mot att varken elever eller lärare på skolan fick möjlighet att påverka hur skolan skulle genomföra besparingarna.

- Vi förstod ganska snabbt att sagt är sagt och gjort är gjort. Och vi stod inför faktum att den nya huvudmannen anser att estetlinjen ska bort och man ska däremot satsa på teater och musik.

Sofie Smith på teaterlinjen är elevrepresentant i folkhögskolans styrelse. Hon tror att nedläggningen av konstlinjen kommer att påverka även andra utbildningar.

- Som teaterelev har det varit givande att ha konsten där både för inpiration och för att bolla idéer. Vi kan också använda deras verkstäder för att bygga scenografi.

Sofie Smith menar att eleverna inte kan trolla fram några pengar och tycker det är synd att skolan tvingas spara.