Skinnskatteberg

Landstinget ska inte äga fastigheter - därför säljs folkhögskolans lokaler

Landstinget ska inte äga fastigheter. Verksamheten ska koncentreras och det är sjukvård som landstinget ska ägna sig åt. Därför säljer nu landstinget folkhögskolans lokaler i Skinnskatteberg, enligt Thomas Wihman (mp), landstingsråd och ansvarig för fastighetsfrågor.

– Det är ju så att vi har ett långsiktigt mål att koncentrera och effektivisera lokaler som landstinget äger. Framförallt gäller det för att koncentrera sig på sjukhusvården och specialistvård som vi har ansvar för, säger Thomas Wihman till P4 Västmanland.

Den nya landstingsledningen med borgerlig majoritet har steg för steg tagit sin hand ifrån folkhögskolan i Skinnskatteberg.

Men enligt Thomas Wihman så ska skolans nya huvudman Bergslagens folkhögskola få de lokaler som man behöver.

Det ska garanteras i det avtal som landstinget skriver med de nya ägarna:

– Ja, det förutsätter jag att vi ska ordna upp. Det pågår just nu förhandlingar och beräkningar av hur mycket lokaler Bergslagens folkhögskola har behov och ska använda sig av och avser då 2009 och framåt. Men så beror det ju på vilken typ av långsiktigt avtal man skriver, säger Thomas Wihman.

Denise Bergström (s), oppositionsråd i Landstinget Västmanland, säger att landstinget som tidigare ägare har ett stort ansvar att garantera att folkhögskolan får de lokaler man behöver och att det slås fast i ett avtal med de nya ägarna.

Denise Bergström är annars inte emot att landstinget gör sig av med lokaler som man inte behöver.

Juha Rundgren (v), landstingspolitiker, säger till P4 Västmanland att det minsta landstinget kan göra som tidigare huvudman för folkhögskolan är att garantera att skolan får tillgång till de lokaler man behöver och att det är en seriös ägare som tar över.

Folkhögskolans behov av lokaler uppskattas till ungefär 3000 kvadratmeter. Det är totalt 9000 kvadratmeter som landstinget äger och som man nu ska sälja.