Oro över placering utomlands

Andelen utländska aktieplaceringar av de landstingsanställdas pensionspengar ska öka enligt ett nytaget beslut i landstingsfullmäktige. Oppositionsrådet Juha Rundgren (v) är oroad över att landstinget förlorar insyn i etik och moral hos de utländska företag pengarna placeras i.

- Vi kan inte ha högsta möjliga avkastning till vilket pris som helst. För om vi löper ut den linan så skulle vi kunna syssla med narkotikahandel eller trafficking eller liknande, för där finns det ju enorma profitmöjligheter. Och det är ju självklart, att inget civiliserat samhälle eller offentligförvaltare som sysslar med sådant, säger han.

Juha Rundgren säger inte att majoriteten vill investera pengar i narkotika och trafficking. Men han och oppostionsrådet Denise Bergström (s) är ändå oroliga för att kontrollen över vad pengarna investeras i blir sämre nu när landstinget ska investera mer av de anställdas pensionspengar i utlandet.

Men landstingsrådet Thomas Wihman (mp) tror inte att detta blir något problem.

- Vi har ju över hela världen nu en väldigt stor uppmärksamhet på etiska förhållanden och inte minst FN poängterar detta hela tiden. Så det ser jag inte som ett problem.

Sista mars var marknadsvärdet på de landstingsanställdas pensionsportfölj 1,2 miljarder kronor.

Juha Rundgren anser att det ger fel signaler till samhället att öka andelen utländska aktierplaceringar.