Bonussystem i hemtjänsten - förslag i Västerås

Ett bonussystem kommer troligen att införas för de som arbetar inom hemtjänsten på kommunala Pro Aros i Västerås. Om personalen tillbringar mer av sin arbetstid hos de äldre och mindre med annat - transport, möten och så vidare - får de bonus.

Ramona Backman som jobbar på Pro Aros hemtjänst på Gideonsberg är positiv till förslaget.

– Det är väl ett bra sätt för brukarna att få mer tid, och att vi ska få mindre tid på kontoret. Det är bra, och sedan om man får en peng för det.. får något tillbaka, säger hon.

Västerås stad har infört ett nytt sätt att betala för hemtjänsten, som innebär att Pro Aros, eller privata bolag som utför hemtjänst åt Västerås Stad, får betalt bara för just den tid som personalen är hemma hos de äldre.

Som det är nu tillbringar Pro Aros hemtjänstpersonal mellan 60 och 65 procent av arbetstiden hos de äldre, enligt Lars Kallsäby, ordförande i Pro Aros styrelse. Men om personalen inom en hemtjänstkrets tillbringar 75 procent eller mer av sin sammanlagda arbetstid hemma hos de äldre ska alla i den kretsen få en bonus på lönen. Tanken är att bonussystemet ska finnas under några år tills dess att målet är nått för att sedan tas bort.

På tisdag 13:e maj ska styrelsen för Pro Aros fatta beslut om bonussystemet och i december ska de första bonusarna kunna delas ut enligt planerna.

- Det kanske är lite ovanligt kan ju tyckas inom offentlig sektor, men vi ska veta att bonusssytem har vi idag - jag vet att man får tillägg på Mälarenergi, inom den tekniska sidan och jag tycker det är helt rätt att våra tjejer inom hemtjänsten också ska kunna få del av ett sådant här system. Det säger Lars Kallsäby, ordförande i Pro Aros styrelse.