Oppositionskritik i Arboga mot låga ambitioner om jämställdhet

I Arboga är Arboga-alliansen kritisk till att den styrande majoriteten i kommunen inte skriver på en europeisk deklaration om jämställdhet, CEMR Council of European Municipalities and Regions.

Att inte skriva på är att ha låga ambitioner när det gäller jämställdhet det anser folkpartisten Göran Edlund.

- Skriver man på så ska man inom två år upprätta en jämställdhetsplan i enlighet med den här konventionen. Sedan ska man arbeta i riktning för att genomföra det. Det står ju ingenstans i konventionen inom vilken tid man ska göra det. Om man inte kan göra det då har man låga ambitioner det säger Göran Edlund till P4 Västmanland.

Men endast 27 kommuner och 2 landsting har hittills skrivit under CEMR:s deklaration om jämställdhet på lokal och regional nivå. Landstinget Västmanland har skrivit på, enligt Anna Ulveson Sveriges kommuner och landsting.

Anna Ulveson säger att deklarationen upplevs osvensk och svår att leva upp till. Därför ska nu förbundet arbeta fram ett förslag till hur fler kan underteckna deklarationen och hur den kan genomföras i praktiken.

Kommunförbundets och Landstingsförbundets styrelser beslutade 2006 att skriva under deklarationen och uppmana alla kommuner, landsting och regioner att göra detsamma och arbeta för dess genomförande.

Men att Arboga inte har höga ambitioner när det gäller jämställdhet stämmer inte. Det säger kommunstyrelsens ordförande Olle Ytterberg (s) som poängterar vikten av att kunna leva upp till något som man skriver under:

- Allt ifrån till att tillhandahålla subventionerat boende till ensamstående kvinnor till att verka för att företag ska tillhandahålla barnomsorg till sina anställda, säger han.

- Det här är saker som kanske inte är tillämpliga i Sverige. Men skriver du på så skriver du på att du förbinder dig i alla de här punkterna. Men för Arboga kommuns del så tecknar vi ett avtal så avser vi att genomföra det vi åtar oss, det säger Olle Ytterberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista