Ny avgift fördröjer körkortstillstånd

En ny avgift för körkortstillstånd ställer till med problem för personalen på länstyrelsens körkortsenhet i Västerås. Hanteringen av avgiften har lett till att väntetiderna för att få ett tillstånd har ökat från en till fem veckor.

- Problemet är att det är många som inte vet att de måste betala avgiften innan de kan beviljas ett körkortstillstånd. Då innebär det att vi ibland har ett körkortstillstånd men ingen avgift, ibland har vi en avgift men ingen ansökan. Det finns alla varianter, säger Johan Söderlund, jurist på länsstyrelsens rättsenhet.

1 januari i år tog länsstyrelsen över avgiftshanteringen från Vägverket. De ska ta ut en ansökningsavgift på 220 kronor för körkortstillstånd och 170 kronor för en ansökan om handledare vid privat övningskörning. Det har lett till att personalen på rättsenheten har fått betydligt fler telefonsamtal från människor som inte förstått att det kostar pengar och att man måste betala innan man har fått tillståndet. Dessutom ringer många och undrar om de har betalat och varför tillståndet dröjer.

Samtidigt håller länsstyrelsen på att införa ett nytt diariesystem, som ännu så länge inte fungerar. Allt det här sammantaget har lett till långa väntetider och Johan Söderlund ber folk att ha tålamod.

- Till största delen går arbetstiden åt till att svara i telefon. Men vet man om att det ska in en avgift, och att man ska ha ett intyg från en optiker och en hälsodeklaration så kommer tillstånden att beviljas. Men man ska vara medveten om att det tar lite längre tid, säger Johan Söderlund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista