Studenten tömmer plånboken

Om bara en månad tar drygt 3 000 västmanländska ungdomar studenten. Men firandet är ingen billig historia. Omkring 10 000 kronor lägger en genomsnittlig elev på att fira studenten, säger Per Ola Olsson, fritidsledare på Rudbeckianska gymnasiet i Västerås.

Studenten är den lyckligaste dagen i livet för vissa. För andra är det en tid för sömnlösa nätter och ekonomiska bekymmer. Sanna Björkman är en av alla ungdomar som tar studenten i år. Hon har själv sparat ihop en del för att kunna vara med på alla aktiviteter som är under studentveckan. Maskerad, fester och flakåkning ska hinnas med. Dessutom behövs kläder, skor och en välansad frisyr för att förgylla festligheterna. Notan för Sanna hamnar på nära 2 000 kronor.

Utöver det som Sanna själv har betalat tillkommer det som hennes föräldrar står för, som tillexempel mottagning, mat, dryck och present samt småkostnader för plakat, inbjudningskort och tackkort.

Omkring 10 000 kronor räknar Per Ola Olsson, fritidsledare på Rudbeckianska gymnasiet i Västerås, att en genomsnittlig elev lägger på att fira sin student. Pengar som inte alla har.

- Det är ingenting de kommer in och berättar. Men varje år är det någon som inte har köpt studentmössa. Och då kommer de in till mig och är lite bekymrade. Jag har några mössor att låna ut, säger han.