norberg

Norbergs kommun dålig på integration

Kungsör i topp och Norberg i botten - det är facit för Västmanlands del i en granskning över hur bra Sveriges kommuner är på integration. Det är tidningen Fokus som rangordnat samtliga 290 kommuner i landet och Norberg kommer på tredje plats - från slutet.

Först på 288:e plats finns Norberg och det är ett rejält fall från placeringen 2006, då Norberg kom på 153:e plats. Kommunalrådet Kenneth Östberg (s) förklarar försämringen med att kommunen tog emot väsentligt färre flyktingar under 2007, jämfört med 2006. Mottagandet minskade från cirka 30 under 2006 till 8 förra året.

Det är fler kommuner i länet som rasat i rankingen när det gäller integration. Det som tidningen Fokus tittat på är sysselsättning och ohälsa hos de utlandsfödda och i den rankingen hamnar även Skinnskatteberg och Arboga långt ner. Skinnskatteberg har fallit från 85:e plats till 278:e.

Fagersta fallit från 23:e plats till 206:e och Surahammar från 25:e till 133:e plats. Den enda kommun som klättrat i rankinglistan är Kungsör, som stigit från 125:e plats 2006 till 75:e förra året.

Det förklarar kommunalrådet Pelle Strengbom (s) med att kommunen under förra året återupptog flyktingmottagandet, som legat helt nere under många år. Under 2007 tog kommunen emot 65 flyktingar och mottagandet har fungerat bra, tycker Pelle Strengbom:

- Den organisation och den bas vi har byggt upp har fått ett väldigt positivt bemötande, både från de som kommit hit och de som jobbar med våra flyktingar och även företagarna som har tagit emot några stycken på praktik, säger Pelle Strengbom till P4 Västmanland.