Maten till äldre tranporteras ofta många mil i lastbil

Kommuners mattransporter en miljöbov

Hemtjänstmaten som levereras till äldre runt om i landet åker varje år tusentals mil i lastbil innan den når sitt mål. Det visar en granskning som P1-programmet Kaliber har gjort.

Till exempel levereras mat från ett storkök i Sala bland annat till pensionärer i Göteborg, 40 mil bort. Grannkommunen Heby vänder sig inte till Sala, utan köper sin mat från ett företag i närheten av Lidköping, cirka 30 mil från Heby.

Lena Björk-Nilsson i Heby kommun medger att miljöaspekten inte var prioriterad när de upphandlade matleveranserna:

- Nej, det var mest kvaliteten, så att vi skulle få en god kvalitet på maten till våra pensionärer.

I Sverige finns det bara några få tillverkare av vacumförpackad mat, de flesta ligger i Mellansverige. Men många kommuner från norr till söder beställer mat från dessa företag, vilket innebär att maten färdas tusentals mil i lastbil varje år. Det rapporterar på söndagen P1-programmet Kaliber, som genom en enkät till landets kommuner också sett att många kommuner faktiskt inte tänkt på miljön när de upphandlat maten, utan enbart på kvalitén. Men Lena Björk-Nilsson i Heby menar att dagens leveranser till deras kommun är bättre för miljön än tidigare eftersom de tidigare körde ut maten varm varje dag och nu kommer den kyld enbart en gång i veckan:

- Slutsatsen av det här är nog att vi är bättre på miljö nu, än vad vi var tidigare, säger Lena Björk-Nilsson.

Kaliber i P1 sänds klockan 13.00 och 19.03 idag, söndag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista