Västerås

Protester mot flytt av busshållplats

Tekniska nämndens planer på att flytta busshållsplatsen vid Vallby centrum i Västerås har väckt protester bland Vallbyborna. 1400 personer har skrivit under protestlistor.

Hållplatsen ska flyttas bara 160 meter och det förklarar det miljöpartistiska kommunalrådet Andreas Porswald så här:

- Det är ett paket av åtgärder för att vi ska få ytterligare en buss, vi vill ha tätare kollektivtrafik på linje 12. Det är ungefär mellan 900 000 och 1 miljon resenärer på linje 12 under ett år, och här behöver vi så att säga få snabbare busstrafik, säger Andreas Porswald.

Utefter 12: ans linjesträckning, som sträcker sig då från Vallby till Bjurhovda bor det ungefär 43 000 människor. Genom att flytta busshållplatsen så att den inte går in till Vallby centrum kommer VL kunna sätta in ytterligare en buss på den här turen - per timme.

- Ska vi ha ett klimatvänligt samhälle och få över bilister att åka buss då gäller det att vi har snabba bussturer, de går tätare, ungefär 10-minuterstrafik och vi har flera som kan få nytta av en sådan här förändring. Men samtidigt är det en hel del som reagerar när man vill göra en förändring och det har jag förståelse för, säger Andreas Porswald.