Västerås

Rullstolsburen har svårt att ta sig fram i maktens korridorer

Den som sitter i rullstol har svårt att ta sig fram i maktens boningar. Bland annat handlar det om trånga hissar och toaletter - om man lyckats ta sig in genom dörren. Många kommunhus har allvarliga brister när det gäller tillgänglighet för rullstolsburna personer, och Västerås stadshus är inget undantag.

Att många kommunhus runt om i landet har allvarliga brister när det gäller tillgängligheten för personer i rullstol visar en undersökning som Sveriges Radio har gjort bland 32 kommunhus.

Majoriteten hade bristfälliga handikapparkeringsplatser, toaletter som var omöjliga att använda för en person i rullstol samt dörrar och hissar som var stora hinder.

Alla undersökta kommunhus hade någon form av brister, trots att riksdagen har bestämt att alla offentliga miljöer måste vara tillgängliga för alla år 2010.

En av de undersökta byggnaderna är stadshuset i Västerås, som visade sig ha flera brister.

Hissar, anpassad toalett och handikappparkering var alla för små.

Receptionsdisken är så hög att en rulstolsburen person knappt ser över den.

– Det är inte bra som det är idag, och jag drar mig för att komma hit, säger Johanna Andersson, ordförande i Neurologiskt handikappades förbund i Västerås. 

– Det bidrar till att man sitter hemma mer och sköter sådana här ärenden hemifrån istället för att ta sig hit som man ska och har rätt till, säger Johanna Andersson till P4 Västmanland. 

Västerås stad planerar nu att bygga om stadshuset så att det blir mer tillgängligt för personer med funktionshinder.