Västerås stadshus - svårtillgängligt för rullstolsburna.
Västerås

Rullstolsburen har svårt att ta sig fram i maktens korridorer

Den som sitter i rullstol har svårt att ta sig fram i maktens boningar. Bland annat handlar det om trånga hissar och toaletter - om man lyckats ta sig in genom dörren. Många kommunhus har allvarliga brister när det gäller tillgänglighet för rullstolsburna personer, och Västerås stadshus är inget undantag.

Att många kommunhus runt om i landet har allvarliga brister när det gäller tillgängligheten för personer i rullstol visar en undersökning som Sveriges Radio har gjort bland 32 kommunhus.

Majoriteten hade bristfälliga handikapparkeringsplatser, toaletter som var omöjliga att använda för en person i rullstol samt dörrar och hissar som var stora hinder.

Alla undersökta kommunhus hade någon form av brister, trots att riksdagen har bestämt att alla offentliga miljöer måste vara tillgängliga för alla år 2010.

En av de undersökta byggnaderna är stadshuset i Västerås, som visade sig ha flera brister.

Hissar, anpassad toalett och handikappparkering var alla för små.

Receptionsdisken är så hög att en rulstolsburen person knappt ser över den.

– Det är inte bra som det är idag, och jag drar mig för att komma hit, säger Johanna Andersson, ordförande i Neurologiskt handikappades förbund i Västerås. 

– Det bidrar till att man sitter hemma mer och sköter sådana här ärenden hemifrån istället för att ta sig hit som man ska och har rätt till, säger Johanna Andersson till P4 Västmanland. 

Västerås stad planerar nu att bygga om stadshuset så att det blir mer tillgängligt för personer med funktionshinder.

Så gjordes undersökningen:

 1. Mätning av p-plats för handikappfordon.

  Boverkets norm: Breddmåttet på en parkeringsplats som skall medge att rullstolen tas in från sidan bör vara fem meter. Breddmåttet kan minskas om gångytan bredvid kan tas i anspråk eller om parkeringsplatser för rörelsehindrade finns bredvid varandra.
  Vi godkände alla p-platser som var bredare än fyra meter.
 2. Färden från parkeringsplats till - och genom - entrén till kommunhuset.
  Vi kontrollerade om person med rullstol kunde ta sig in genom entrén, om man hänvisades till bakdörr och om den funktionshindrade själv kunde öppna dörrarna.
 3. Receptionsdisken.
  Finns det någon nedsänkt del av disken anpassad för personer med rullstol eller är receptionen bara anpassad för stående.
 4. Handikapptoalett i anslutning till kommunhusets entré.
  Gällande normer i urval: Toalettutrymmets storlek minst 2:20 x 2:20, larmknappar på vägg och på golvnivå, plats för assistent på båda sidor av toalettstol. Går dörren att öppna och går det att ta sig in för person med rullstol. Vi mätte toalettutrymmet och testade larmen.
 5. Tillgänglighetskontroll från entré på kommunhus till ansvarig politikers tjänsterum.

  Vi kontrollerade om det gick att ta sig fram eller om trappor eller höga trösklar satte stopp för den funktionshindrade.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".