Västerås

Renoveringen av Asköviken är klar

Nu trivs fåglarna ännu bättre i Askövikens naturreservat utanför Västerås. Reservatet har nämligen fått en ordentlig ansiktslyftning genom ett naturvårdsprojekt som länsstyrelsen har genomfört de senaste fyra åren.

I juni avslutas ”Life-projektet”, som det heter, och under tisdagen hålls ett slutseminarium vid Naturskolan Asköviken.

Det har hänt en hel del i reservatet, enligt projektledaren Niclas Bergius:

– Framför allt har vi restaurerat hela Asköviken, främst strandängar och vassområden. Många av dessa var ganska igenvuxna när projektet startade.

Niclas Bergius berättar att man restaurerat området med hjälp av specialtillverkade slåttermaskiner som är anpassade för den vegetation som Asköviken har.

På vissa bitar av områdets våtmark har vanliga slåttermaskiner och betesdjur svårt att ta sig fram. Därför har man under projektet utvecklat speciella slåttermaskiner som klarar av att utföra skördearbete med lite tuffare förutsättningar.

Vassbältet har också öppnats upp så att fågellivet både kan häcka och söka föda, enligt Bergius.

Innan restaureringen började var vassbältet enformigt med bara några enstaka öppna vattenytor i vassen.

I dag - fyra år senare - är vassbältet utrustat med flikiga kanter och i de stora vassområdena finns öppna vattenytor och kanaler.

Stigarna runt området har byggts ut för att göra det mer tillgängligt för besökare. Vissa delar är även handikappanpassade så att det ska vara lätt att ta sig fram med rullstol.

Tio miljoner kronor avsattes för projektet när länsstyrelsen drog i gång arbetet med projektet för fyra år sedan. De pengarna kommer till största delen från en miljöfond inom EU.

Projektet har tillfört stora värden till Asköviken, menar Niclas Bergius:

– Framför allt för fågellivets fortlevnad och utveckling. Det handlar ju om att skapa bättre miljö för de här våtmarkslevande fåglarna och så har det blivit nu med hjälp av projektet, säger Niclas Bergius till P4 Västmanland. 

Han har goda förhoppningar om att Asköviken blir ett ännu bättre fågelområde i framtiden jämfört med i dag.

Länsstyrelsen kommer att göra regelbundna kontroller för att se så att de åtgärder som gjorts håller sin standard framöver, enligt Niclas Bergius.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista