Vårdstrejken har stöd av folket - men andra är tysta

Under tisdagen tog Vårdförbundet ut ytterligare 3 500 medlemmar i strejk; i Västmanland berörs ytterligare 35 sjuksköterskor i Västerås och Köping. Vårdstrejken verkar ha stöd från allmänheten, men andra fackförbund och organisationer är tysta.

Novus Opinion presenterade under tisdagen en opinionsundersökning som visar att 73 procent av svenska folket tycker det är rätt av sjuksköterskorna att strejka för högre lön.

– Stödet är viktigt för vilken facklig organisation som helst, men när det handlar om viktiga samhällsfunktioner så blir det ännu viktigare att man har allmänhetens stöd i en konfliktsituation, säger Björn Gustafsson, ordförande för Vårdförbundet i Västmanland.

Men det är få fackförbund eller andra organisationer som öppet stöder Vårdförbundets konflikt.

Björn Gustavsson är besviken på att inte LO och socialdemokraterna tydligare tar ställning för sjuksköterskorna.

– Man var väldigt tydlig när det gällde Kommunals kvinnor när de strejkade. Men nu, när vi är i den akademiska världen, är det inte lika tydligt, säger Gustavsson till P4 Västmanland.

Så här bemöter Sven-Erik Österberg, riksdagsman och ordförande för Socialdemokraterna i Västmanland, kritiken:

– Jag tycker att han har fel.

– Vi hade kontakt med Kommunal. De ville att vi skulle stödja dem offentligt, men det avstod vi ifrån av precis samma skäl som vi avstår nu. Det finns en arbetsgivare som ska hantera det här, säger Sven-Erik Österberg till P4 Västmanland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista