Oenighet kring ny polismästare

Polisförbundet i Västmanland är oense med Polisstyrelsen om vem som är den bästa kandidaten till jobbet som vikarierande länspolismästare i Västmanland. Polisstyrelsen vill ha 54-årige Lars Hallberg från Stockholm, men Polisförbundet vill istället att Dan Persson, idag polismästare i Örebro, ska få jobbet.

- Dan Persson är bättre utbildad och han har större erfarenhet. Som vi ser det är det dessutom ett jätteplus att han har jobbat med utveckling av ledare och ledarskapsfrågor hos Rikspolisstyrelsen. Det är ett område som vi behöver jobba ordentligt med i Västmanland, säger Roy Cederbäck, ordförande i förbundet.

- Vi såg det som en stor tillgång för myndigheten att få in den kompetensen, säger Roy Cederbäck.

Nu när nuvarande länspolismästaren Ann-Marie Orlér försvinner till New York och FN i två år så är Dan Persson polisförbundets förstahansval som vikarierande chef. Han är jurist och aktiv i polisförbundet, han har haft som uppgift att hjälpa Rikspolisstyrelsen med att utveckla chefer. Han jobbar idag i Örebro, ett län som liknar Västmanland, där har han också hoppat in som tillförordnad länspolischef.

I andra hand vill polisförbundet se Per Ågren på posten, han är idag Ann-Marie Orlérs närmaste man. Lars Hallberg kommer först på tredje plats i fackets rangordning om vem som är mest lämpad. Så polisstyrelsen och facket står långt ifrån varandra i bedömningen av vem som är den bästa kandidaten.

Men just Dan Perssons arbete med att utveckla chefer lockar facket mest, det finns ett behov av en tydligare chefsorganisation inom polisen i länet, tycker Roy Cederbäck.

- Vi har inte haft en glasklar fördelning av vem som beslutar vad. Så då har man i ren osäkerhet skickat besluten vidare uppåt i organisationen. Det har samlats alldeles för många beslut på högsta nivå, beslut som skulle kunna fattats på rotelnivå istället, säger Roy Cederbäck.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista