Vårdförbundets länsordförande Björn Gustafsson.

Olika syn på vårdstrejkens följder

Landstinget Västmanland och Vårdförbundet har helt olika uppfattning om vad vårdkonflikten får för konsekvenser för allmänheten.

Landstinget menar att strejken gör att äldre väntar alltför länge med att söka vård.

Men Vårdförbundet håller inte med, utan menar att landstingets uttalande är avsett att motverka konflikten.

– Vi ser inte lika många äldre i väntrummen idag som vi brukar göra, och då kan man ju fundera på om det är så att man avvaktar att söka vård och kanske väntar lite för länge - det är en fundering, säger Christina Jogér, landstingets divisionschef för närsjukvård och psykiatri.

Christina Jogér säger att landstinget oroas över att äldre inte söker vård under strejken, men hon säger samtidigt att det just handlar om en oro och inte fakta.

På Vårdförbundet har vice länsordförande Ingrid Edman en helt annan uppfattning om just vården till äldre under konflikten:

– Jag sitter och beviljar - dagligen - dispenser och skyddsarbete när det gäller äldre personer i hemsjukvården.

– Det handlar om att äldre personer behöver någon typ av stöd i hemmet, och den beviljas ju, säger Ingrid Edman till P4 Västmanland.

Vårdförbundets ordförande i Västmanland, Björn Gustafsson, är inte glad över landstingets uttalande om att äldre inte skulle söka vård:

– Jag tycker att det är att späda på allmänhetens oro istället, och snarare ett uttalande för att motverka våran konflikt, säger Björn Gustafsson till P4 Västmanland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista