Kolsva

Sprid nazistpropaganda - få uppmärksamhet på nätet

Under våren har klistermärken och affischer med nazistisk propaganda blir allt vanligare i skolorna i Västmanland. Den som klistrar upp lapparna uppmärksammas på internet - och det kan locka, tror rektorn på en av de drabbade skolorna.

En av de drabbade skolorna är Malmaskolan i Kolsva.

– Det som har varit speciellt den här våren är att det har varit vid så många upprepade tillfällen, säkert 7-8 tillfällen, säger Johan Hallgren, rektor på Malmaskolan.

– Vi har sett till att klistermärkena har skrapats bort och sedan polisanmäls det.

Den senaste tiden har förekomsten av nazistisk propaganda på länets skolor ökat betydligt, enligt polisen i Västmanland.

Främst gäller det skolor i länets västra delar.

Några av anmälningarna har också lämnats över till Justitiekanslern, JK, som ska utreda om propagandan möjligen kan rubriceras som hets mot folkgrupp.

Klistermärkena och affischerna beställs och betalas via internet.

När man satt upp propagandan på ett visst ställe hör man av sig till hemsidan.

– Då mejlar man in det, och så får man med ”Lyckad klistermärkeskampanj i Kolsva”, till exempel, säger Johan Hallgren till P4 Västmanland.

– Det klart att det kanske blir någon slags sport att sätta upp riktigt många märken och så mejla in och få med sitt namn och den uppmärksamheten det innebär.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista