Klackberg - Floras schakt (Gammalt foto)
norberg

Naturreservat i Klackberg

Efter årtionden av diskussioner invigs äntligen ett naturreservat i Klackberg i Norberg. Planerna på ett naturreservat fanns redan på 60-talet och åtminstone sedan 80-talet har de olika parterna försökt komma överens.

- Det har varit en del motsättningar mellan dels det rörliga friluftslivet i form av skidklubben och slalomklubben och de föreningar som tar tillvara de naturintressen som finns, så det är egentligen utsprunget till diskussionen - hur ska vi förena det rörliga föreningslivet, naturvårdsintressen och också de kulturminnesintressen som finns, säger kommunalrådet Kenneth Östberg.

Nu har natur, kultur och idrott lyckats enas och naturreservatet blir verklighet, mycket tack var en satsning av naturvårdsverket på så kallade kommunala naturreservat.

Klackberg har unik växtlighet, flera idrottsanläggningar och en unik gruvhistoria, berättar kommunens kulturmiljösamordnare Ing-Marie Pettersson Jensen.

- Det här området är ju speciellt eftersom det har så lång kontinuitet. Här började ju gruvbrytningen förmodligen redan på 1100-talet och så pågår den ända till fram till idag, nästan. Det är nästan 1 000 år av järnhantering, säger Ing-Marie Pettersson Jensen.

Vid ett besök i Klackberg ryms gruvhistorien och den moderna skidanläggningen i samma vy. Intill tidtagaruret som används vid skidtävlingar står den unika slaggstensbyggnaden Floras Schakt från 1886, med fullt fungerade maskiner, säger eldsjälen Torsten Bergman.

- Ja, spelet fungerar och kompressorn fungerar, säger han men tillägger att det inte finns några linor ner i schaktet längre. Klackbergs naturreservat invigs på söndag klockan 13 av landshövding Mats Svegfors och Norbergs kommunalråd Kenneth Östberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista