Kylan kan ha förstört äppelskörden

Det finns en risk att det kalla vädret som kom in över Västmanland under förra veckan gör att vi får färre äpplen och bär i sommar. Kylan kom precis när äppelträden börjat blomma, då bin och andra insekter just skulle börja polinera dem. Bina drog sig undan i väntan på varmare väder, och enligt Åke Kestner, trädgårdsmästare och biodlare på Bergianska trädgården i Stockholm, kan det leda till färre frukt i sommar.

- Detta skedde precis under äppelblomningen, och det var lite tråkigt tycker jag. För då var det väldigt lite, om ens några, insekter som var igång, enligt Åke Kestner. Det innebär att vi får en dålig polinering och risken är då att det blir ganska dåligt med äpplen i sommar, säger han.

I Berg utanför Hallstahammar finns en av landets få ekologiska äppelodlingar. Den 10 hektar stora odlingen med 10 000 träd som blommar för fullt ägs av Biodynamiska produkter i Järna, Där finns ett 40-tal olika äppelsorter, både traditionella svenska som Åkerö men också äppelsorter från Tyskland och Lettland. Trots den kalla tid som just varit är Pawel Michna, som tar hand om odlingarna, inte orolig för frukten, bina polinerar för fullt i alla fall.

- Det var kallt på natten, men de ska jobba på dagarna och det gjorde de, säger han till P4 Västmanland. Det här är ju en ekololgisk odling, så vi har många insekter, inte bara bin, som kan göra att äppelblommorna blir polinerade, säger Pawel Michna, som tror att det blir en bra skörd i år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".