Högskoletjänster hotas då skolan bantar

Ett 20-tal utbildningsprogram på Mälardalens högskola kommer inte att starta i höst som planerat. Orsaken är att det är för få sökanden. Därtill beslutades att cirka 140 kurser ställs in. Bland annat kan tjänster på akademin för innovation, design och teknik påverkas.

Trots att Mälardalens högskola ökade sin rekrytering med fem procent till höstens utbildningar så har ett antal kurser och program för få sökande för att bli ekonomiskt bärkraftiga.

- Redan antagna kan gå kvar, men det tas inte in nya studenter till årskurs ett under HT 2008. Vi kommer att ringa upp alla som sökt inställda program och erbjuda dem andra utbildningar, säger akademichef Åsa Lundkvist.

Hårdast drabbas akademin för hållbar samhälls- och teknikutveckling, där en anställd är historieprofessorn Lars Ekdal. Han känner inte att det finns någon stor oro för uppsägningar, men han varnar ändå för förhastade beslut från högskolans ledning.

- Risken är stor att vissa ämnen får svårt att överleva på kort sikt och faran är då att man fattar beslut i det här akuta läget som får väldigt långsiktiga konskevenser.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".