västerås

IKEA:s projekt på Erikslund - mycket omfattande

Det är ett jätteprojekt att få bort alla bergmassor för bygget av IKEA:s nya varuhus på Erikslund i Västerås. Göran Johansson på fastighetskontoret i Västerås tror att det bara är enstaka projekt i hela Sverige som är lika stora när det gäller att spränga bort och frakta iväg bergmassor.

Det är sammanlagt 2,9 miljoner ton berg som ska bort. Lastade man alltihop på lastbilar och ställde dem efter varandra skulle det räcka från Västerås ner till Rom. Bergmassorna ska flyttas till en lagringsplats någon kilometer in i skogen, en väg ska anläggas för att frakta massorna och enligt planerna ska det vara klart redan någon gång nästa höst.

Troligen blir det Skanska som får jobbet, förhandlingarna är inte klara ännu men Skanska har redan ett så kallat ramavtal med kommunen som innebär att bolaget står för jobbet mot att man får bergmassorna för att använda eller sälja vidare.

Enligt Göran Johansson ska inte sprängningarna vara störande för de som bor på andra sidan E18. För att minska bullret behåller man det berg som ligger närmast E18 som ett bullerskydd och tar bort det sist av allt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".