Lisjö

Åklagaren om dubbelmordet i Lisjö: "Besinningslöst våld"

Den 31-årige man som har erkänt att han dödat sin sambo och hennes 5-åriga dotter i Lisjö åtalas under fredagen. Enligt åklagaren har mannen besinningslöst knivhuggit både kvinnan och barnet; 19 respektive 18 gånger.

Kammaråklagare Carl-Johan Norström åtalar mannen för mord på både kvinnan och barnet.

– Han har uppsåtligen berövat dem livet. Sambon fick ta emot 19 knivhugg och flickan 18 knivhugg, säger Carl-Johan Norström till P4 Västmanland. 

– Det är fråga om kraftigt övervåld, besinningslöst våld.

Motivet till morden ska enligt mannen vara parets komplicerade förhållande. Utredningen visar att de haft ett ansträngt förhållande, enligt åklagaren.

Som förklaring till varför han dödade den 5-åriga flickan säger mannen att han inte ville att hon skulle upptäcka att hennes mamma var död.

Det var den 27 mars som polisen larmades om att något fruktansvärt hade hänt i parets hus i Lisjö utanför Surahammar.

I förhör har mannen berättat att han och kvinnan tittat på film fram till fyra på morgonen. Den femåriga dottern låg och sov i sitt rum på övervåningen.

Paret hade druckit stora mängder alkohol. De gick och lade sig, men bara någon timme senare gick mannen upp och hämtade en kniv i köket.

Han högg kvinnan till döds med 18 knivhugg i halsen, bröstet och ryggen.

Sedan gick han upp på övervåningen och högg ihjäl den femåriga flickan. Efter det gick han ner och högg kvinnan med ett sista hugg i ryggen.

Klockan halv sex på morgonen ringde han sedan en god vän och berättade vad han gjort. Vännen säger åt 31-åringen att ringa mamma.

Det är mamman, som tillsammans med en präst, åker ut till huset och hittar kropparna och som sedan larmar polisen.

Mannen är inte tidigare dömd för våldsbrott och den rättspsykiatriska undersökningen visar att mannen är frisk.

– Det innebär att det bara kan bli fråga om fängelse. Det är fråga om två mord, då kan han i mina ögon bara dömas till ett tidsbestämt straff på 14 år eller livstids fängelse, säger åklagare Carl-Johan Norström till P4 Västmanland.

Livstids fängelse betyder fängelse mellan 18 och 24 år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista