Köping

Köpings gator och torg ska bli snyggare och tillgängliga för alla

Köpings kommun är inne i etapp tre för att göra gator och torg mera tillgängliga för alla. Just nu bygger man om korsningen Nygatan-Prästgärdsgatan. Det innebär att Nygatan är avstängd från korsningen Torggatan/Västeråsvägen upp till Glasgatan fram till midsommar.

Man gräver upp korsningen för att kunna lägga ner marksten, höja hela korsningen och göra den mer tillgänglig för cyklister och gångtrafikanter.

– Man gör ju egentligen en försköning, estetiskt så blir det ju en finare korsning, säger Hans Nordin, projektör på tekniska kontoret i Köping.

Förutom att lägga ner stenar i grå och vita nyanser så höjer man upp korsningen för att skapa en illusion av ett torg.

Man kommer även att ta bort höga kantstenar för att öka tillgängligheten.

I andra korsningar som man höjt upp i Köping så har man sett en förändring i bilisters beteende på så sätt att de sänker farten när blandtrafiken ökar.

Det hoppas man även ska hända i den här korsningen.

Ombyggnationen kommer att kosta 670 000 kronor och av dessa så kommer 335 000 kronor som bidrag ifrån Vägverket.

Den här ombyggnationen är en liten bit på väg till ett mer tillgängligt Köping.

I framtiden vill man göra centrum mera handikappanpassat, sänka kantstenar och komma upp i rätt nivåer för rörelsehindrade.”

– Men allt tar ju tid och kostar pengar, säger Hans Nordin till P4 Västmanland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".