sala

Kritik mot planerna vid Silvervallen

Det finns en hel del kritik mot planerna på hur området vid Silvervallen i Sala ska göras om. Planerna gäller området närmast Uppsalarondellen, där det ska byggas en bensinmack och en hamburgerrestaurang. Men kritik kommer nu från bland annat idrottsföreningar, närboende och från en av kommunens egna förvaltningar.

Kritiken levereras i de remissvar som nu kommit in. Fotbollsklubben Sala FF konstaterar att planerna på att bygga en Statoilmack och en MAX-restaurang på delar av Silvervallens område slår omkull en stor del av föreningens verksamhet.

Den bostadsrättsförening som ligger närmast oroas över säkerhetsrisker med en bensinstation mindre än 100 meter från husen. Säkerhetsriskerna och miljöriskerna tar även kommunens egen bygg- och miljöförvaltning upp och stadsarkitekten Dan Ola Norberg kritiserar också att kommunen vill genomföra planerna med ett så kallat enkelt planförfarande.

- Då har man en mindre samrådsprocess, efter att programmet är färdigt går man ut på samråd bara vid ett tillfälle, medan man vid ett normalt planförfarande först måste ha ett samråd och sedan efter att ha bearbetat planen gå ut med en utställning så att allmänheten har möjlighet att se hur man har tillgodosett deras synpunkter, säger stadsarkitekten Dan Ola Norberg.

- Plan- och bygglagen reserverar ju ett enkelt planförfarande för små enkla planer som inte är av intresse för allmänheten och som stämmer med översiktsplanen och i det här fallet så är ju inte de kriterierna uppfyllda, säger Dan Ola Norberg.

Det finns någon form av kritik i nästan varje remissvar, säger Håkan Svärd, chef på planenheten.

- Det är sällan i sådana här projekt som vi får positiva synpunkter i planärenden. Vanligtvis är det ju så att de som har farhågor och vill veta mer om någon sakfråga är de som skriver, säger han.

Håkan Svärd säger att planenheten nu tar till sig av synpunkterna och att förslaget om Silvervallen troligen kommer att förändras. Han säger bland annat att säkerhetsrisker kan byggas bort. Han väljer att se positivt på kritiken.

- Konflikter är till för att lösas och det tror jag vi kan komma fram med. Vi kommer ju inte gå fram med en planering som är lagstridig, utan vi måste lösa det här frågan i samförstånd, säger Håkan Svärd till P4 Västmanland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".