Arbetsmiljöverket inte nöjd med VL’s handlingsplan

Arbetsmiljöverket är inte helt nöjd med den handlingsplan som Västmanlands lokaltrafik har tagit fram om hur man ska införa kontantlösa bussar i länet. De har krävt flera förklaringar på hur det ska gå till och i fredags diskuterades handlingsplanen på VL’s styrelse.

Diskussionen om de kontantlösa bussarna tog fart i december förra året då en busschaufför rånades av två män på Råby i Västerås. Busschauffören blev dessutom svårt knivskuren i armen. Efter mycket diskussioner med facket krävde Arbetsmiljöverket att VL skulle presentera en handlingplan för hur man ska införa kontantfria bussar. Det gjorde man, men Arbetsmiljöverket är inte helt nöjd.

De kontantfria bussarna ska först genomföras i Västerås tätort. Arbetsmiljlöverket undrar hur VL ska göra med lansdsortsbussarna, som först är kontaktfria när de kör i Västerås tätort, men sen ska ta betalt när de kommer ut på landsorten.

I ett svar till verket säger VL att man visserligen kommer att ta betalt på bussarna i landsorten, men att man i framtiden inte ska kunna fylla på busskort med kontanta pengar. Allt för att undvika att busschauffören har stora summor på sig.

Dessutom undrar arbetsmiljöverket vad VL menar med att de ska införa ett mobilt övervakningssystem. Enligt Ann Berg, områdeschef på VL, betyder det att man har flera bilar med personal som snabbt kan åka ut och stötta en chaufför om de upplever en situation som hotfull. Det har man redan börjat med i Västerås.

Den typen av bevakning ska finnas kvar tills bussarna är helt kontantfria.

Arbetsmiljöverket har inte godkänt VL’s handlingplan ännu. Under veckan ska man nu diskutera den för att sen fatta ett beslut.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista