Kyrkoherde Leif Östborg i Västerfärnebo-Fläckebo församling
Sala

Inget stöd från Kyrkostyrelsen för solceller

Västerfärnebo-Fläckebo församling möter nu även internt motstånd i sin kamp för att få sätta solceller på Fläckebo kyrkas tak.

Svenska kyrkans högsta beslutande organ, Kyrkostyrelsen, ger inte det stöd som församlingen behöver för att kunna föra frågan vidare till Europadomstolen.

Leif Östborg, kyrkoherde i Västerfärnebo-Fläckebo församling, är mycket kritisk.

Den fyra år långa kampen för solceller på kyrktaket i Fläckebo ser ut att bli ännu längre.

Kyrkostyrelsens arbetsutskott säger nej till den ekonomiska och juridiska hjälp som Västerfärnebo Fläckebo församling begärt.

Motiveringen är bland annat att man inte tror att församlingen skulle vinna i Europadomstolen.

Dessutom skriver kyrkostyrelsen att en Europadomstolsförhandling innebär en process mot svenska staten och det skulle inte precis underlätta de påbörjade samtalen om den framtida kyrkoantikvariska ersättningen.

Kyrkoherde Leif Östborg i Västerfärnebo Fläckebo häpnar över hur kyrkostyrelsen motiverar sitt avslag:

– Jag skulle kunnat förstå om man tyckte det blev för dyrt och sådana saker. Då skulle man kunnat föra ett resonemang om olika sätt att gå vidare, men den här argumenteringen är så feg och så tunn så att det tycker jag var lite ovärdigt kyrkostyrelsens arbetsutskott, säger Leif Östborg.

Ännu återstår att höra hur Västerås stift kommer att agera efter Kyrkostyrelsens beslut, men för Leif Östborg och övriga i församlingen är det självklart att fortsätta kampen för solceller på kyrktaket:

- Det är så oerhört grundläggande för framtiden att vi är med och löser energifrågorna. Vi får inte för ett ögonblick svikta i det och det tycker jag kanske också att Kyrkostyrelsen sviker lite grann i, säger Leif Östborg till P4 Västmanland.

I nyheterna senare idag svarar kyrkostyrelsens ordförande, ärkebiskop Anders Wejryd, på kritiken från Leif Östborg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".