Fläckebo / Sala

Ärkebiskopen har samma inställning som församlingen

Ärkebiskop Anders Wejryd svarar nu på kritiken från Västerfärnebo Fläckebo församling. Det var församlingens kyrkoherde som kritiserade kyrkostyrelsens arbetsutskott för att inte ge stöd när församlingen vill driva frågan om solceller på kyrktaket i Fläckebo till Europadomstolen. Anders Wejryd är också ordförande i kyrkostyrelsen och han säger att han egentligen har samma inställning som församlingen.

- Huvudspåret i arbetsutskottets beslut är ju att man delar uppfattningen som Västerfärnebo Fläckebo har om att det här är en bra och riktig sak, men man uppfattar att vi har större framgångsmöjligheter om man får ta upp frågan på nytt, med en annan kyrka, säger Anders Wejryd.

Efter fyra år av rättsliga prövningar har Västerfärnebo Fläckebo församling bara fått stöd av Länsrätten. Fyra andra instanser har sagt nej till solcellerna och därför tror inte ärkebiskopen att församlingen har så stor chans att få gehör i Europadomstolen.

En annan motivering till att kyrkostyrelsens arbetsutskott inte vill stötta församlingen med ekonomisk och juridisk hjälp är de påbörjade förhandlingarna med staten om den kyrkoantikvariska ersättningen. En Europadomstolsförhandling skulle inte precis underlätta de samtalen, skriver kyrkostyrelsens arbetsutskott.

Kyrkoherde Leif Östborg kallar kyrkostyrelsens argumentation för feg och tunn, men ärkebiskop Anders Wejryd håller inte med.

- Jag skulle säga att argumentationen går ut på att vi vill vinna framgång med det här och då gäller det att hitta de bästa vägarna, säger ärkebiskop Anders Wejryd till P4 Västmanland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista