Vårdförbundet i Västmanland vill inte ge efter på kraven

Vårdkonflikten tar möjligen kan ta slut idag. I dag samlas Vårdförbundet till extrakongress för att säga ja eller nej till medlarbudet. Strejken är inne på sin sjätte vecka och imorgon utökas strejken om parterna inte kommer överens.

Marie Claesson från Västmanland deltar i kongressen och hon säger att hon tänker säga nej till budet om det blir fråga om att ge efter på kraven:

- Det finns ingenting att kompromissa på nu utifrån de yrkanden som är lagda sedan tidigare, säger hon.

- Om ledningen nu har ett bud som är under de här 1 700 och 22 000 i lägsta lön, då blir det inget ja?

- Nej, då är mitt uppdrag att säga nej. Jag företräder medlemmarna i Västmanland och och de är oerhört tydliga med var de står. Kampviljan är hög och vi-andan är jättestor, säger Marie Claesson.

Vårdförbundets fjärde strejkvarsel träder i kraft i morgon (torsdag) klockan 12.00. Drygt 4 100 medlemmar tas då ut i strejk på fem universitetssjukhus. Även oorganiserade vårdanställda omfattas av det nya varslet. Sedan tidigare strejkar omkring 6 500 av Vårdförbundets medlemmar, sjuksköterskor, röntgensköterskor, biomedicinska analytiker och ett antal barnmorskor.

För Västmanlands del handlar det närmast om Uppsala och Örebro universitetssjukhus. Där drabbas specialistvården på ett sätt som inte har varit fallet hittills. Även om det utökade varslet inte drabbar länet direkt, så finns det indirekta konsekvenser: Många som har planerade operationer eller besök vid universitetssjukhusen, som kan bli inställda.

Björn Gustavsson, ordförande vårdförbundet Västmanland är också på kongress i Stockholm, och han känner en viss oro:

- Det känns väl lite oroligt vad för ställning vi ska ta under den här avtalskongressen. Vad jag känner själv är att vi i Västmanland står ganska långt i från vad Sveriges Kommuner och Landsting är beredda att ge, säger han.

Senast klockan 18.00 på onsdagseftermiddagen ska ombuden ta ställning till medlarnas bud.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".