Ungdomsdrickandet ökar inte längre

Nu drar det ihop sig på allvar för det stora festandet bland skolungdomar i länet. Nästa vecka står skolavslutningar och studentfirande på schemat.

I Västmanland dricker var fjärde 16-åring sig full minst en gång i månaden och det är faktiskt en minskning, visar färska siffror.

- Den senaste perioden sedan 2004 så har det faktiskt gått ner, för då hade vi en toppnotering precis som bland den vuxna befolkningen, säger Kent Nilsson från Landstingets Centrum för klinisk forskning.

- Naturligtvis är det inte bra att så många, var fjärde, dricker så mycket, säger han.

Han berättar att det är vanligare med ungdomsfylleri i gymnasiet. Bland 18-åringar i länet dricker 50 procent av killarna och 45 procent av tjejerna sig berusade minst en gång i månaden. Just bland unga tjejer ligger Sverige och Finland i topp, berättar Kent Nilsson:

- Det är de första länderna där flickor dricker lika ofta och lika mycket, inte i mängd, men lika berusade som pojkar och den trenden har hållit i sig under hela 2000-talet, säger han till P4 Västmanland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista