Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Sjuksköterskorna går tillbaka till arbetet efter strejken

Vårdstrejken är avslutad, och nu återgår sjuksköterskorna till sitt arbete.

Avtalet innebär bland annat att en lägstalön på 21 100 införs samt att lönerna ska höjas med minst fyra procent i år, tre procent nästa år och två procent 2010. Men många sjuksköterskor är missnöjda.

– Jag är väldigt besviken. Vi hade stora förhoppningar på den här strejken, säger en sjuksköterska som vill vara anonym. Hon får mindre än 1000 kronor före skatt i löneförhöjning i å med det nya avtalet.

– Vi hade ju krav att få 5000, jag tänker gå ur facket, det tror jag att jag ska göra, säger hon.

För patienterna har den sex veckor långa strejken inneburit en hel del bekymmer - så här säger två äldre patienter vid Herrgärdets vårdcentral i Västerås:

– Vi har lidit båda två. Jag har inte fått någon hjälp, inte någonting. (...) tre fyra gånger per natt har jag fått gå upp och byta blöjor.

– Jag väntar ju på ögonoperation, men de har ju sagt åt mig att det är ju strejk.

Sjuksköterskornas besvikelse gör att oppositionen i landstinget oroas över hur vården kommer att fungera nu när strejken är slut. Denise Bergström, socialdemokratiskt oppositionsråd, tror att vårdförbundet kommer att få problem:

– Jag tror att det var väldigt högt ställda krav och det finns en besvikelse har man ju sett nu i mediabevakningen, säger Denise Bergström.

Landstingets uppskattning är att upp till 1000 operationer ställts in under strejken och drygt 500 stora undersökningar, som till exempel magnetröntgen. Så här säger Landstingsstyrelsens ordförande Tomas Högström om hur man nu ska klara av köerna:

– Det vi nu måste göra är att organisera, kalla in patienterna i den takt som den ordinarie verksamheten klarar av. Vi måste också undersöka under vilka förutsättningar vi kan öka kapaciteten kanske genom att erbjuda övertidsersättningar och ta in hjälp från annat håll, säger Tomas högström.

På torsdagförmiddagen kunde chefen på Herrgärdets vårdcentral i Västerås, Mikael Larsson, ta emot de sköterskor som återvände efter 37 dagars strejk. Mikael Larsson beskriver strejken som en flera veckor lång kris, som han dock tycker att man klarat av.

Men berättar också att strejken lett till en positiv förändring i verksamheten som kan komma att permanentas:

– Öppen mottagning har vi ju haft nu under den här perioden och det har ju fungerat relativt bra tycker vi, och många av patienterna har också uttryckt en positiv tanke kring det så det är någonting som vi planerar att fortsätta med under en period in i sommaren.

Han säger också att han tycker att verksamheten fungerat, samtidigt som han beskriver strejken som en kris:

– Det är ju egentligen vad vi har råkat ut för under de här sex veckorna, det har varit en sex veckor lång kris. Vi har lyckats upprätthålla, visserligen med mycket skyddarbete, en vårdnivå som har fungerat. Några patienter har riskerat att fara illa i det här men det har vi ju upptäckt och kunna åtgärda i tid.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".