Ängelsberg

Konst, dans och nedlägggningsprotest i skulpturparken

Imorgon lördag invigs årets upplaga av skulpturparken i Ängelsberg. Temat för året är ”rörelse”, men för några av konstnärerna är temat mer förknippat med nedläggning.

Fagersta kommuns kulturchef Sten Bernhardsson berättar om konstverket som elever vid Skinnskattebergs Folkhögskola gjort. Eleverna går på konstlinjen, som ju läggs ner.

- Det vi ser framför oss är fragment av olika skulpturer, delar av sådant som man använder när man skapar kost och det bildar då tillsammans egentligen en enda stor röra. Konstverket är avspärrat med polisband, precis som en brottsplats. Det kallas ”ingen naturlig död” och är elevernas kommentar till nedläggningsbeslutet, säger Sten Bernhardsson.

Det är sjätte året in rad som skulpturparken i Ängelsberg fylls av konstverk. Bland årets konstnärer finns förutom en rad konststudenter från Skinnskatteberg, Stockholm och London även fem yrkesverksamma konstnärer. En av dem är Mats Lodén från Insjön, som gjort en 3,5 meter hög skulptur i materialet corten:

- Det är en järnlägering som rostar lite grann så att den blir oxid-röd, säger Mats Lodén.

På lördag den 31 maj när Skulpturparken invigs blir det inte bara konst, utan även dans, framförd av dansgruppen Noll Corpus från Riddarhyttan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista