Flest språk på webben i Fagersta

Fagersta kommun är bäst i länet på att ha information på flera språk än svenska på sin hemsida på webben.

På hemsidan finns information på engelska, tyska och finska. Sämst i länet är Surahammar där det bara informeras på svenska.

Att Surahammar bara informerar på svenska är något som glasblåsaren Lena Måve som driver Glashyttan i Ramnäs skulle vilja ha ändring på:

--Ja vi får väl ringa och pusha på lite grann. Att både ha information på engelska och svenska, det vore ju bra. Idag är det mer internationellt så det är vettigt att ha det, säger Lena Måve till P4 Västmanland.

Sabine Sahlstedt webbansvarig i Surahammar säger att hemsidan håller på att göras om och att man på grund av resursbrist inte hunnit med att uppdatera sidan som man tänkt. Men till nästa sommar, 2009 ska det på hemsidan finnas information om kommunen på fler språk än svenska, det säger hon till P4 Västmanland.

Bland länets kommuner är annars engelska det språk som är vanligast att informera på. Men Hallstahammars kommun har även tyska och engelska och i Skinnskatteberg informeras det på nederländska. Men bäst av alla är Fagersta, tyska, engelska och finska. Fagersta är ensamma i länet om att ta hänsyn till de finsktalande och det är medvetet det säger Merja Hellstrand, informationsansvarig på Fagersta kommun:

--Vi har ganska många finska invandrare i Fagersta och jag tror att vi har 337 personer som har finskt medborgarskap. Ja det finns många finsktalande så därför har vi lagt in en del av informationen på finska och så har vi även engelska och tyska.

--Men spelar det någon roll, oj här finns det information på flera språk?

--Jag kan ju jämföra med mig själv om jag går in på någon hemsida i ett annat land och kan klicka över information på svenska så blir jag väldigt glad för då hittar jag väldigt lätt och känner mig hemma direkt och jag tror att det har en positiv effekt.

--Men just det här att få fler att flytta till Fagersta, finns det någon tanke med det också att det ska finnas information?

--Ja det är ju det här med tillgänglighet att möta människan där man är och jag tror att det är positivt, avslutar Merja Hellstrand.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista