Surahammar

Brottsförebyggande råd i egen regi

Brottsförebyggande rådet i Surahammar ska nu starta eget.

Tidigare hade man gemensamt brottsförebyggande råd med grannkommunen Hallstahammar, men efter det att Hallstahammar bestämde sej för att bilda ett eget råd gör nu Surahammar likadant.

– Det är bra att de satsar eftersom vi har så få poliser, det säger tycker Mattias Andersson, som bor i Virsbo.

– Det är en ganska stökig ungdomssituation i Surahammar med missbruk och skadegörelse, så vi måste hjälpas åt allihopa för att få bukt med det här. Det säger Urban Andersson, som ska vara med och jobba med det brottsförebyggande rådet i Surahammars kommun.

– Absolut! Visst behövs det, säger Urban Andersson. Surahammars kommunstyrelse ska ta upp frågan på måndag 2 juni, och då besluta hur man ska gå vidare. Det var i mars i år som Hallstahammar bestämde sej för att avsluta samarbetet mellan dom två grannkommunerna. Där ville man ha ett eget brottsförebyggande råd. Surahammar ville inte stå utan så man siktar nu på att inrätta ett eget brottsförebyggande råd.

Vilka som ska sitta i styrelsen har man inte bestämt än. Ett förslag är att kommunstyrelsens ordförande eller vice ordförande ska vara orförande i det nya brottsförebyggande rådet. Första frågan som politikerna ska beluta om är om det verkligen behövs ett brottsförebyggande råd i Surahammar. Urban Andersson, på Surahammars kommun har sitt svar klart:

– Absolut, visst behövs det, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista